Lontong daun pisang - saya ambil dari blog ( http://rasa.karangkraf.com )
Waktu memasak : 4 Jam
Saiz hidangan untuk : 10 orang
BAHAN-BAHAN:
- 500gm beras | dibasuh dan ditoskan
- Daun pisang secukupnya
- Lidi sate secukupnya
CARA MEMASAK:
- Gulung daun pisang untuk dijadikan kelongsong.
- Kemudian sematkan lidi di hujung kelongsong daun pisang tadi.
- Masukkan beras ¾ penuh ke dalam kelongsong.
- Akhir sekali, rebus lontong selama empat jam atau sehingga masak.
- Angkat, toskan dan sedia untuk dihidangkan.
Rendang Daging ( http://www.myresipi.com/top/detail/133 )
- 1kg daging- potong kecik-kecik
- 2 peket kecik rempah kurma
- 1/4 cawan kerisik
- 1 biji kelapa-ambik santannya
- garam
- gula melaka / gula
- sedikit air asam jawa
- ****BAHAN KISAR**
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 1-1/2cm halia
- 1-1/2cm lengkuas
- 15-20 biji cili kering
- ***BAHAN MAYANG ***
- 3 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit
Cara-cara
- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
- Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
- Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
- PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.
Kuah Kacang ( http://www.myresipi.com/top/detail/642 )
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1kg kacang tanah
- 2 batang serai
- 1inci halia &lengkuas-ambil airnya
- 3 senduk gula atau ikut suka
- 1 mangkuk air asam jawa-bancuh cair
- 20 tangkai cili kering
- 1/3 belacan
- 20 ulas bawang merah kecil
- 3 senduk minyak masak
- sedikit garam
Cara-cara
- Goreng kacang dengan minyak hingga kuning angkat toskan.
- Goreng cili kering, baw.merah,belacan hingga naik bau jgn lama sgt
- Serai, lengkuas, halia di mesin ambik airnya sahaja.
- Kesemua bahan ini di mesin dan disatukan dlm satu mangkuk.
- Air asam jawa dibancuh cair masukan ke dlm mangkuk tadi dan di gaul hingga sebati.
- Masukkan minyak tunggu hingga minyak panas dan masukkan bahan tadi kacau hingga pecah minyak. perlahankan api.
- Masukkan gula dan garam ikut suka. kalau boleh biarlah rasanya manis2 buah!