Dec 15, 2015

Nostalgia : Roti Kapai

Roti kapai ni memang legend.. susah nak dapat stock pulak tu... roti ni ada yg panggil roti kapal atau roti mayat pun ada. Saya selalu buat pengat atau serawa roti kapai ni. Sekarang saya juga buat jual roti ni. Sesiapa yang mencari boleh pm atau wassap / we chat / tele ke 018 955 2269.. boleh pos insyaAllah..

Roti kapai
150gram / rm 3
1/2 kilo = rm 10
Pos rm 6

Dulu masa zaman arwah atuk masih ada selalu makan roti ni. Memang menggamit memori...

Dec 12, 2015

Masih berpantang hari ke 56

Czer? kali ni memang menyakitkan, luka luar cantik dah kejadiannya. Tinggal kat dalam masih sakit dan terasa koyak. Ya koyak. Rasa macam kena hiris pisau pun ada. Walaupun dalam keadaan macam ni aku masih lagi aktif memasak, basuh baju guna tangan tapi guna mesinlah. Gila ko nak pakai tangan? ada lah sekali ritu basuh guna tangan sebab mesin basuh hantar repair... aktif lagi sidai dan lipat kain... menjahit? mm pun aktif jugak.. yelah cari duit lebih katakan..

dan sekarang dok menulis kisah seram yg xberapa nak seram kot.. seram + humor + kekeluargaan

sebenarnya xtau nak type apa la ni.. saje je xnk bg blog ni bersawang.. then nak share menu orang dalam pantang..

SUP IKAN HARUAN


resepi ?

ikan haruan seekor
halia + bawang merah + bawang putih tumbuk
lada hitam pun tumbuk

tumis bahan tumbuk dan mendidih masukkan 2 cawan air, tunggu air didih masukkan ikan.. letak garam sikit, tunggu ikan masak,, siap..



TUMIS SAWI






Untuk anak saya gorengkan ayam sahaja .. then mak mentua request peria katak







Nov 2, 2015

Berpantang

Aku selamat bersalin anak kedua secara czer/pembedahan. Dan alhamdulillah aku dapat baby girl. Berat 3.6kg. Kali ini aku bersalin di Hospital Seri Manjung. Dan kesemua nurse dan doktor baik-baik belaka. Rasa nak bagi reward pun ada di atas layanan terbaik yang diberikan. Punca aku czer, kata doktor jantung baby lemah. Lagi pun contraction aku masa tu dah strong bukaan hanya 1 cm. Mungkin aku memang dah ditakdirkan tak boleh melahirkan anak secara normal. Tapi tak pelah yang penting ibu dan anak selamat.

      Mengenai czer kali ini, 1st and 2nd day, aku okay je.. dan rasa kuat untuk bergerak lebih cepat berbanding anak yang pertama dulu. Tapi bila masuk hari ke tiga sehingga lah hari ke 10 sakit belakang menjadi-jadi. Tempat czer pun asyik ngilu. Dalam perut rasa macam ada banyak luka.

      Bila mengingatkan kembali waktu cucuk belakang ni, rasa macam banyak kali doktor cucuk, last sekali tu baru betul2 punya cucuk(maksudnya jarum betul2 habis masuk) sebelum ni jarum macam masuk separuh lepas tu dikeluarkan balik. Lepas operate tu menggeletar usah cakap, tinggal badan dengan kepala je tak menggeletar, yang lain semua menggeletar termasuk jantung gamaknya.


NAIFAH AL FATIHIYYAH  
3.6 kg / 16 Okt 2015 / Jumaat ( pagi )

     Mmm.. cerita tentang anak pulak, hari ke 4 nurse detect ada kuning. Terpaksalah berulang ke klinik pi cek kuning anak selama 6 hari, bermaknanya 6 kali darah anak diambil ditumit kakinya yang cenonet comel tu. Kesiannya lah dia. Inilah pengalaman pertama anak ada kuning. Hari ke 5 titik anggur hitam dalam mulut, turun sikit kuningnya, esoknya mak mandikan baby dengan air rebusan pokok dukung anak. Alhamdulillah turun lagi, dalam masa yang sama aku berpantang makan benda-benda panas. Hari ke 10 akhirnya kuning baby turun 9.7, dan nurse beritahu tak perlu lagi pergi klinik cek kuning. Fuh lega.

      Buat masa ni aku makan nasi putih atau bubur dengan ikan bilis, sup ayam hitam dan ayam kampung, ikan kerisi, ikan selar kuning, ikan talipia .. akan datang tak tahu lagi. Ikan tenggiri dengan cencaru ada, tapi ada yang beritahu kedua-dua ikan ni boleh menyebabkan gatal. Jadi aku pikirkan dulu nak makan atau tak.

    Dalam sibuk berpantang, aku masih aktif menulis, dah dapat tawaran dari satu penerbit, sebab dia orang dah baca mss yang aku upload di ilham, diaorang berminat, tapi aku masih fikir-fikirkan dulu. Moga aku berjaya menjadi seorang penulis. Cita-cita dari zaman sekolah lagi. Ameen. Yang nak baca boleh lah intai-intai dia ilham.

#isteriakunanny! Jempu baca di ilham,
http://ilham.karangkraf.com/karya-detail.aspx?idk=5234&idc=29514

Jul 9, 2015

Hobi baru,Pengalaman baru

Akhir bulan may saya sudah mula berjinak-jinak join pelbagai contest.Tapi saya hanya memilih dalam 3 ke 4 contest sahaja yang betul-betul saya follow.Pertama kali saya menang untuk contest di FB dengan meneka kuantiti helaian baju yang dibungkus rapi.Alhamdulillah tekaan saya hampir kepada jawapan.Dan saya  dipilih sebagai pemenang.Hadiah nya saya dapat sepasang baju untuk Nailah Al Farafishah.Alhamdulillah,sejak dari tu,saya mula mengisi masa lapang saya dengan join pelbagai contest.Seperti yeos,drinho,t3,dutch lady,dan macam2 lagi hehe.Untuk kali kedua saya memenangi hadiah harian utama untuk contest yeos.Saya mula masuk pada hari ke 5 dan menang pada hari ke 14,dan buat masa ini,contest yeos adalah nilai paling besar yg telah sy menangi sebyk rm 3k..alhamdulillah,syukur tak.terhingga.Dan alhamdulillah selama sebulan lebih saya join pelbagai contest,saya berjaya memenangi 7 hadiah dari company berlainan.

Inilah hadiah pertama yang saya menang .. perasaan memang sangat2 happy..

Dan sekarang saya sedang follow contest high 5 dan juga dutch lady..tapi paling saya follow ada lah high 5 heheh..

Saya ada lagi pengalaman baru..nanti sy share di entry akan datang.insyaAllah

Feb 10, 2015

Kongsi Resepi dan Menang IPHONE 6PLUS


Sebenarnya saya baru sahaja tahu perkara ini LetsMasak semalam di instagram mereka.Saya sangat tertarik dengan resepi-resepi yang ada dalam instagram tersebut.Tengah jalan-jalan usha-usha resepi,tiba-tiba terbaca yang info memasak pun boleh menang IPHONE 6 Plus 64gb!!




Hanya dengan share resepi anda,anda berpeluang menangi IPHONE 6 Plus yang awesome ini.Bukan itu sahaja!siap ada 4 lagi tawaran menarik berbentuk wang tunai.

Suri rumah dan memerangkap peniaga online seperti saya ni, sudah tentu banyak masa di rumah.Hobi pula memasak.Jadi apa salahnya hobi kita ini, kita jadikan juga sebagai sumber pendapatan.

Dalam blog saya ni pun ada banyak juga resepi yang sedap-sedap terperam je dalam ni.Entah ada ke tidak orang membacanya.

Jika kita lihat di website LetsMasak , kemudahan kita sebagai pengguna untuk mencari sesuatu resepi amat mudah,hanya type resepi yang anda cari,insyaAllah anda akan menjumpainya.Atau pun anda hanya pilih kategori contohnya ayam,sotong dan lain-lain mengikut pilihan anda.Dengan gambar-gambar yang menarik dan resepi-resepi baru dan segar,pasti menambahkan lagi semangat anda untuk memasak.





Walaupun LetsMasak nampak seperti kebanyakan laman komuniti yang membangunkan perkongsian resepi,namun sebenarnya ianya ada kelainannya.Dengan adanya LetsMasak Rewards System dengan hanya berkongsi resepi, kita sudah boleh menjana pendapatan darinya.Menarikkan? Hantar resepi & gambar dengan cara kreatif anda,jadi penyumbang aktif,kumpul points dan dah boleh tebus wang tunai :) ..

Namun setiap pertandingan sudah pasti ada cara dan syarat-syaratnya.Jom tinjau apa agaknya syarat-syarat tersebut.

LETSMASAK REVIEWS CONTEST 2015

Kita tengok hadiah-hadiah yang boleh korang menangi

  1. Tempat pertama: iPhone 6 Plus 64Gb
  2. Tempat kedua: Wang tunai RM500
  3. Tempat ketiga: Wang tunai RM400
  4. Tempat keempat: Wang tunai RM300
  5. Tempat kelima: Wang tunai RM200
Langkah-langkah untuk menang

♥ mestilah register dulu di link kaler biru yang saya dah beri kan diatas,klik sahaja

♥ mencapai sekurangnya 50% progress sebelum hantar review.Amat mudah macam kita register facebook dulu mula-mula. 


♥ Tulis review anda di blog anda

♥ Dapatkan ahli berdaftar di bawah anda sekurangnya 20% dikira sebagai refferal

♥ Akhir sekali jangan putus asa dapatkan ahli register dibawah anda

mudahkan? Jom sama-sama kita usaha untuk martabatkan budaya memasak sambail menjana pendapatan..

Habis dah baca ? Semangat ?! Ok ucapkan terima kasih kepada penaja Hai Blogger! 

"Contest ini dianjurkan oleh LetsMasak.com dan disokong bersama Kelab Komuniti Hai Blogger! http://www.haiblogger.com"





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...