Skip to main content

Posts

Novelis

Alhamdulillah...
Syukur ke hadrat Ilahi.. sangat tak terjangka akhirnya cita-cita sejak zaman sekolah rendah menjadi kenyataan..

Sungguh kali pertama aku menghantar manuskrip Isteri aku nanny ke satu publisher, hati sangat berbunga ketika itu. Bagi aku waktu tu seakan mudah jalannya. Mendengar berita baik dari kawan-kawan, aku begitu yakin yang mss sulongku ini jua akan diterima.

Dan tibalah saat yang dinanti.. sangkaanku meleset sama sekali. Mss aku ditolak. Dua bulan penantian yang sangat terasa panjang, akhirnya mengguriskan hati dan perasaan.. sehingga aku menangis satu minggu mengenangkan nasib tak sudah-sudah hahahaha.. mujur ada kawan2 yang aku fikir mungkin dia orang pun sebenarnya gelakkan aku hehehe.. yalah sedangkan salah seorang dari kami entah berapa kali merasakan mss nya ditolak. Aku yang baru sekali ni dah terasa tak mahu menulis lagi kakakaka.. tragis betul.

Sehinggalah satu hari terbaca karangkraf cari manuskrip baru. Mula2 memang was2.. tapi aku tekad juga hantar se…
Recent posts

Usah Lagi Seorang Diri

Tajuk : Usah Lagi Seorang Diri
Tema / Genre : Lif / Seram
Penulis : Ayubalqishah




BUNYI WhatsApp dari Honor 5x Dhia, telah memutuskan lamunannya sedari tadi yang masih berteleku di tikar sejadah. Siapa pula pagi-pagi buta ni, hantar WhatsApp. Dhia menggeretu di dalam hati. Lalu Dhia bangun dan terus mencapai telefon bimbitnya yang berada di meja sisi katil. Dhia duduk di kepala katil, bantal tidur diletakkan di belakang tubuhnya, lalu bersandar santai. Telekung masih setia terbungkus ditubuhnya. Kau jadi ke datang awal hari ni? - Nani Mestilah jadi. Akukan memang hari-hari orang pertama yang akan terpacak depan 'office' selepas pak 'guard'. - Dhia 'Okay' cun! Aku tunggu sana. Jam 7 aku sampai. Kau jangan lupa, belikan aku nasi lemak Cik Timah tu. Lauk sambal sotong. - Nani Insya ALLAH. - Dhia Dhia Adriana, merupakan pekerja baru di Kemboja Holding sebagai Interior Designer. Dan dia juga merupakan pekerja paling awal sampai ke pejabat. Baginya, selepas solat subuhlah, …

Ayubalqishah

Nama pena masih guna nama yang biasa orang kenali, Ayubalqishah Lahir pada 18 Mac 1987 - Pisces baby Sangat suka menulis sejak dari bangku sekolah  Simple person, kalau yang belum kenal saya, akan fikir saya ni sombong :) , tapi bila dah kenal  insya-ALLAH, saya sangat banyak bercakap. Pendengar yang setia. Senang cakap  simple yet ordinary (in my own way) person. Part time writer selebihnya suri rumah + ada menjalankan bisnes online kecil-kecilan. Seorang ibu kepada dua bidadari SYURGA.
Life moto : Hidup perlu sentiasa bersyukur, jangan asyik memandang ke atas. Dan paling penting hargai hidup yang ada.



Nostalgia : Roti Kapai

Roti kapai ni memang legend.. susah nak dapat stock pulak tu... roti ni ada yg panggil roti kapal atau roti mayat pun ada. Saya selalu buat pengat atau serawa roti kapai ni. Sekarang saya juga buat jual roti ni. Sesiapa yang mencari boleh pm atau wassap / we chat / tele ke 018 955 2269.. boleh pos insyaAllah..

Roti kapai
150gram / rm 3
1/2 kilo = rm 10
Pos rm 6

Dulu masa zaman arwah atuk masih ada selalu makan roti ni. Memang menggamit memori...

Masih berpantang hari ke 56

Czer? kali ni memang menyakitkan, luka luar cantik dah kejadiannya. Tinggal kat dalam masih sakit dan terasa koyak. Ya koyak. Rasa macam kena hiris pisau pun ada. Walaupun dalam keadaan macam ni aku masih lagi aktif memasak, basuh baju guna tangan tapi guna mesinlah. Gila ko nak pakai tangan? ada lah sekali ritu basuh guna tangan sebab mesin basuh hantar repair... aktif lagi sidai dan lipat kain... menjahit? mm pun aktif jugak.. yelah cari duit lebih katakan..

dan sekarang dok menulis kisah seram yg xberapa nak seram kot.. seram + humor + kekeluargaan

sebenarnya xtau nak type apa la ni.. saje je xnk bg blog ni bersawang.. then nak share menu orang dalam pantang..

SUP IKAN HARUAN


resepi ?
ikan haruan seekor halia + bawang merah + bawang putih tumbuk lada hitam pun tumbuk
tumis bahan tumbuk dan mendidih masukkan 2 cawan air, tunggu air didih masukkan ikan.. letak garam sikit, tunggu ikan masak,, siap..


TUMIS SAWI





Untuk anak saya gorengkan ayam sahaja .. then mak mentua request peria ka…

Berpantang

Aku selamat bersalin anak kedua secara czer/pembedahan. Dan alhamdulillah aku dapat baby girl. Berat 3.6kg. Kali ini aku bersalin di Hospital Seri Manjung. Dan kesemua nurse dan doktor baik-baik belaka. Rasa nak bagi reward pun ada di atas layanan terbaik yang diberikan. Punca aku czer, kata doktor jantung baby lemah. Lagi pun contraction aku masa tu dah strong bukaan hanya 1 cm. Mungkin aku memang dah ditakdirkan tak boleh melahirkan anak secara normal. Tapi tak pelah yang penting ibu dan anak selamat.

      Mengenai czer kali ini, 1st and 2nd day, aku okay je.. dan rasa kuat untuk bergerak lebih cepat berbanding anak yang pertama dulu. Tapi bila masuk hari ke tiga sehingga lah hari ke 10 sakit belakang menjadi-jadi. Tempat czer pun asyik ngilu. Dalam perut rasa macam ada banyak luka.

      Bila mengingatkan kembali waktu cucuk belakang ni, rasa macam banyak kali doktor cucuk, last sekali tu baru betul2 punya cucuk(maksudnya jarum betul2 habis masuk) sebelum ni jarum macam masuk sepa…

Hobi baru,Pengalaman baru

Akhir bulan may saya sudah mula berjinak-jinak join pelbagai contest.Tapi saya hanya memilih dalam 3 ke 4 contest sahaja yang betul-betul saya follow.Pertama kali saya menang untuk contest di FB dengan meneka kuantiti helaian baju yang dibungkus rapi.Alhamdulillah tekaan saya hampir kepada jawapan.Dan saya  dipilih sebagai pemenang.Hadiah nya saya dapat sepasang baju untuk Nailah Al Farafishah.Alhamdulillah,sejak dari tu,saya mula mengisi masa lapang saya dengan join pelbagai contest.Seperti yeos,drinho,t3,dutch lady,dan macam2 lagi hehe.Untuk kali kedua saya memenangi hadiah harian utama untuk contest yeos.Saya mula masuk pada hari ke 5 dan menang pada hari ke 14,dan buat masa ini,contest yeos adalah nilai paling besar yg telah sy menangi sebyk rm 3k..alhamdulillah,syukur tak.terhingga.Dan alhamdulillah selama sebulan lebih saya join pelbagai contest,saya berjaya memenangi 7 hadiah dari company berlainan.

Inilah hadiah pertama yang saya menang .. perasaan memang sangat2 happy..
Dan s…