Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

Fasa Atkins

4 Fasa Atkins yang anda perlu tahu Ada 4 Fasa Atkins :
Fasa 1 : Induction (Induksi/Pengenalan)
Fasa 2 : Ongoing Weight Loss [OWL] (Susut Berat Badan Berterusan)
Fasa 3 : Pre-Maintenance (Pengekalan Awal)
Fasa 4 : Lifetime Maintenance (Kekal Seumur Hidup -gempak jer bunyinya kan)

Prinsip ini dari diet Atkins 'adalah bahawa, dengan menyekat karbohidrat, tubuh kita dipaksa untuk membakar lemak yang disimpan, bukan karbohidrat untuk bahan bakar.

Diet Atkins 'mempunyai empat tahap induksi rancangan karbohidrat, penurunan berat badan yang sedang berlangsung, pra-rawatan dan penjagaan seumur hidup. Dengan bantuan dari empat tahap, anda boleh mengurangkan serta menjaga berat badan anda sepanjang hidup anda.

Induksi - fasa 1:
fasa ini berlangsung selama dua minggu, pada akhir yang anda boleh mendapatkan hasil yang signifikan. Hal lain adalah bahawa, dalam rancangan diet anda boleh mula pada salah satu fasa. Namun disarankan untuk memulakan dengan induksi. Apabila anda …

Atkins

ATKINS DIET " Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.

Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.
Dr Atkins mula me…

diet oh diet

Hari ni tetiba terfikir nak slim kat sikit badan ni sebelum tibanya puasa.Nak belajar makan sikit dari yang sebelum ni,makan langsung tak kawal..asyik nak makan je.

Jadinya saya telah memilih untuk permulaan saya memilih diet atkins.Bila dah dapat berat yang dikehendaki,dan dah biasa makan sikit,mudahlah sikit nanti.Hopefully lah berjaya.

Nanti saya kongsikan apa itu diet atkins.

Untuk hari ni saya dah catat..nak tengok perkembangannya sendiri..

Berat : 59.5kg timbang 26hb 04 2014
Tinggi : 163cm


Baru buat menu breakfast untuk hari pertama :-

carrot setiap 100g = 10g carbs + kobis setiap 100g = 6g carbs + mayonis kewpie setiap 100g = 0.6g carbs .. disebabkan td lupa timbang setiap satu tu .. kiranya + - sgla bagai .. total 400g .. 32.12g carbs .. ( ntah betul ke x kiranya ni , hopefully betullah ya hihi ) .. juz kena bahagikan tuk bahagikan supaya ikut rules xlebih 20g carbs..

Ambil 10g sahaja coleslaw yang saya buat sendiri.. setelah +-÷,dapatlah 1g carbs untuk pagi ni

total carb…

Cara Ayubalqishah menulis

Assalammualaikum... Haip! Buat apa tu? 
Sebenarnya Ayu tengah dok fefeling sebagai novelis yang sangat bermurah hati kekeke...

#kalau rasa nak termuntah atau menyampah dengan entri Ayu kali ni, mohon tekan butang X di belah kiri atau kanan anda ya#Sebenarnya ni bukanlah tips, atau bajet cikgu nak mengajar menulis dengan betul. Ayu cuma nak share macam mana caranya ayu menulis, #dengan pengalaman yang teramatlah sedikit,sangat sikit, cuma baru keluar antologi cerpen dan puisi di  majalah sekolah#
Lagi pun tak salahkan nak share ilmu. Tapi 1st sekali terima kasih banyak-banyak buat penulis Uu Syaurah, sebab Nurul lah ayu naikkan semangat balik untuk meneruskan cita-cita sebagai seorang penulis sejak dari sekolah rendah lagi. Terbaca status di FB Nurul nak cari penulis cerpen. Dan juga cikgu pertama saya dalam mengenalkan selok-belok dunia penulisan iaitu penulis berbakat besar Nur Mayani. Thank you so much untuk semua tunjuk ajar yang diberi. Dan juga Idora Darwina, penulis berbakat besar …