Feb 25, 2012

My new pet Sugar Glider

hari ni tetiba husband nak beli sepasang sugar glider,geledah mudah.my dan terlihat ada iklan ttg sugar glider home breed (xpasti betul atau x ejaannya)..kami call dan terus buat perjanjian nak jumpa di Tesco Ampang.jam 9.30 mlm kami berjumpa dengan seorg gadis cina yg mnjualnya.tawar menawar kami dpt pd harga RM 430 sepasang bersama sangkar kecil.setelah kami membeli belah di tesco untuk brg dapur. sampai di rumah kami baru terpikir yg kami langsung tiada apa2 utk mknan pets baru kami..akhirnya kami menelefon seseorg di Taman Medan utk membeli kelengkapan pets baru kami ni...akhirnya kami smpai ditempat beliau jam 12 tgh mlm..hampir sejam kami memilih brg,akhirnya kami pulang,habis dlm RM 340.kami pulang dgn gembira.smpai saja rumah husband terus pasang sangkar barunya... nk tgk toy x?nm SG kami,boy toy n gurlyuna :) .. tpi skrg kami xphm bunyinya yg sllu kluar tu psssttttt..mcm bunyi bisik

scr kuat pun ada..adesss

 ..sy sempat snap 1 pic .. esk2 sy snap lg

haaa.. kat cni sy nak kongsi sedikit ttg sugar glider ...

Sugar Glider atau nama saintifiknya Petaurus Breviceps (Pet-or- us brev'- ee- seps) Adalah golongan mamalia.Mereka berasal dari Australia, Indonesia, Tasmania dan New Guinea. Sugar Glider mempunyai sayap/kepak dibahagian bawak ketiak/ sisi badannya yang membolehkan ia terbang / mengelunsur diudara. Mereka menggunakan ekor mereka untuk mengimbangi badan sewaktu terbang / mengelunsur diudara. Mereka juga menggunakan ekor untuk bergantung. Sugar Glider mampunyai sepasang mata yang besar kerana ia adalah hidupan nocturnal (berjaga malam-tidur siang). Memelihara binatang exotic ini tidaklah cerewet jika korang memang suka dan berminat. Cuma korang kena fikirkan tentang kos sahaja. Jika benar2 mahu memelihara dan mengikuti diet mereka, paling kurang minimun sebulan korang kena berbelanja diantara RM 100-150. untuk 2 ekor sugar glider. Ini tidak termasuk rawatan cacing yang harus diberikan 3 bulan berturut2 yang akan diberikan di klinik Veterinar, diikuti dengan setiap 3 bulan sekali. Kos bagi rawatan ini adalah diantara RM 20-35 sekali rawatan untuk seekor Sugar Glider. Diet untuk Sugar Glider. •HPW - Ini adalah campuran pollen,protein dan bermacam2 lagi keperluan yang memenuhi (diet lengkap) untuk mereka dan HPW adalah wajib diberikan setiap hari. kos bagi seekor glider untuk membeli HPW untuk sebulan adalah llebih kurang RM20-25.+ manuka Honey RM 38.00 •LC-Vit -Ini adalah sejenis cecair yang perlu untuk dimasukkan kedalam minuman mereka, bagi membantu selera makn dan juga mengurangkan kadar Stress haiwan ini. Sebotol harga dia lebih kurang RM 20 boleh tahan selama lebih kurang 4 bulan •Dorang macam manusia jugak yg perlukan tibbits /treats. diantaranya ialah
Yoguart drops
Harga dia dalam Rm 26.00 untuk 100grm Ataupun korang boleh bagi dia campuran blueberry + yogurt drops 195grm Rm 39.00
Treats ni ada berbagai jenis tapi yang paling dorang suka nilah dia.
Disamping tu juga dorang memerlukan buah2an segar yang harus dicampukan dengan Glider Booster-RM-19.00 (1oz) yang ni bolehlah bertahan 1-1 1/2 bulan.
Seminggu sekali pulak buah2an itu perlu dicampukan dengan Gliderade RM 16.00 (25grm) yang ni lamalah tahan sebab cuma bagi dia seminggu sekali jer, so tahanlah 8-9 bulan Seminggu sekali juga kena bagi dia calsium RM 18.00 (25grm),yang ni pon boleh lah tahan sehingga 8-9 bulan.
Kalau Korang bebetul sayang Sugar Glider korang mesti korang nak tengok dia happy bila makan, ni satu lagi benda yang dorang suka makan. Namanya Acacia Gum. yang ni pon ditaburkan pada makanan dorang setiap hari. RM 20.00(25grm). yang ni tahanlah 1 bulan -1 1/2 bulan
Dan sebagai makanan sampingan korang memerlukan Premium Sugar Glider Diet jugak.yang ni korang bagi selalunya waktu siang lah. Bila korang x ada kat umah dan bekerja, so makanan ni gantikan buah2an. Harga dia dalam RM 35.00 (250grm). yang ni tahan sebulan.
Bagi yang baru nak mula bela pulak korang kena sediakan dia satu sangkar yang tingginya minimun 3 kaki. sangkar ni harga dia dalam RM 120.00. (tak termasuk aksesorinya lagi)
nak tengok yang dah ada aksesori???
Kalau aksesori macam ni, korang kenalah spend lebih kurang RM 200 untuk aksesori sahaja. Harga untuk sekor sugar glider ialah RM 280.tapi sy dpt agk murah dri ini 2months 1 week dgn harga RM210 seekor. So untuk stater pack + 1 ekor Sugar Glider at least korang kena spend RM 660-700 (termasuk sangkar, bonding pouch dan semua makanan diatas) -tak termasuk aksesori dalam sangkar tau.

Sugar glider: penyakit dan rawatan


credit to : en.lori di laman sesawang www.mesra.net

Obesity/Kegemukan - Simpton kegemukkan glider bermula bila badan dia start jadi bulat cam bergedil mula jadi malas serta tak aktif
Rawatan: homopathy tak digalakkan.Gua cadang lu belikan woodent wheel senior (Harga dalam Rm100) dan tambah sikit-sikit alatan untuk mereka bergayut didalam sangkar

Trembling or shakiness/Bergetar atau menggigil - Lepas bangun dari tidur, sugar glider memang menggigil dia punya badan.Biasalah..hehehe..tapi kalau simpton ini berlanjutan, sah masalah kekurangan kalsium.
Rawatan:Beli Calcium supplement.Beri pada peringkat awal lagi.Lu kena jaga diet mereka.Rujuk bantuan veterinar lepas itu.

Hair loss/Kehilangan bulu - Kalau lu perasan , glider jantan lu mula membotak kat area kepala.Jangan risau.Dia dah akil baligh maknanya.Tapi kalau bahagian-bahagian lain mula keguguran bulu..Ini sudah bahaya.Serangan fungkus dan kutu mungkin dah mula landing kat atas badan glider lu.Kekurangan diet yang sihat juga memungkinkan simpton ini
Rawatan: Jumpa vetrinar/doktor haiwan lekas.

Lack of appetite./Kurang nafus makan -Penyakit jenis ini bawa banyak makna.Sama ada dia rasa stress pada tempat baru atau perut dia ada cacing/parasit.Jangan lu tak tahu pulak, dalam sayuran yang lu lupa nak basuh bersih-bersih itu ada terkandung telur cacing.Tapi lu kena syak kat gigi glider juga.Manalah tau kot-kot patah atau cedera
Rawatan:kalau jenis baru beli dan bawa balik rumah tu, normal lah.Jangan panik. Kalu dia tak mahu makan jugak,bawa jumpa doktor haiwan untuk bagi makan ubat cacing.Lu jangan ngade-ngade nak bagi dia ubat cacing zentel yng jual kat guardian farmasi.

Diarrhea/Cirit birit -Berak dia jenis berair.Kalu macam ubat gigi colgate tu, lu boleh berlagak cool sikit dan tak payah nak kecoh-kecoh.Tapi kalau berak dia dah start basah,cair,takde rupa bentuk, itu cirit namanya. Mungkin disebabkan makanan yang lu baru pertama kali nak bagi kat dia.Makanan yang rosak/busuk dan parasit juga gua syak jadi punca juga
Rawatan: Try bagi dia minum Glucose supplement(beli kat kedai binatang ler) dan Gatorade (atau apa2 minuman isotonik yang tak bergas).Campur dengan air suam sedikit. Tambah makanan berfiber tinggi.Kalau dah tahap nazak sangat, bawa jumpa doktor haiwan cepat terutamanya bagi peringkat joey.

Dehydration/Dehidrasi/kurang air dalam badan - Muka dia nampak pucat.nampak ketat.Try cubit kulit balakang leher dia.Kalau kembali ke asal, lu selamat.dia sihat.
Kalau kulit dia lambat kembali pada asal,dia kurang air dan lu kena bagi dia minum ler.
Rawatan:Air campur glucose dan gatorade (atau minuman isotonik tak bergas)
" 1water to 1 glucose mixture ratio."
paham?

Constipation/Sembelit - Kurang makan buah-buahan dan kurang minum air.Biasa time nak berak tu dia buat bunyi 'hissing'..perit wooo...
Rawatan: Satu sudu kecil pure apple juice 2 kali sehari.Gua malas nak sembang banyak.


Urinary Tract Infection - Penyakit susah nak kencing.Saluran kencing tersekat,masalah jangkitan kuman dan problem buah pinggang.Ini boleh jadi bila glider makan terlalu banyak high-protein, high-mineral diets.Seller biol tamak suruh lu bagi makan makanan kucing(cat food).Inilah jadinya.Glider kan jadi hilang berat badan,kurang nafsu makan,selalu haus,problem nak kencing(selalu jer terkencing,banyak pulak tu),kemaluan macam terkeluar..kadang-kala kencing berdarah.
Rawatan: bawa gi jumpa veterinar untuk ambil antibiotik

Hissing during urinating/Bunyi hissing masa kencing - Bukan bermakna dia tengah syok nak kencing.Ini adalah simpton awal kepada penyakit susah nak kencing.
Rawatan: Beli pure cranberry juice dan berikan satu sudu kecil setiap hari.

Cloudy Eyes/Mat jadi gelap putih-putih - Simpton awal buta,Terlalu banyak mealworms dan gua syak lu jolok dia kuaci(sunflower seeds).
Rawatan: kurangkan makanan yang boleh buat dia gemuk.Tukar diet dia.Buang kuaci tu.

Eye infection/Jangkitan pada mata - Mata glider akan berair dan bertaik mata.Glider lu akan asik tidur dan mata dia akan kelihatan lebih kecil
Rawatan: Lap mata glider anda menggunakan cotton bite dan gunakan air yang di steril.Jumpa veterinar untuk rawatan antibiotik atau steroids

Cold or Flu/Demam - Lu akan perasan hidung glider akan nampak berair dan mereka selalu bersin. Bunyi nafas jadi kuat.Hidung basah sikit takpe,tak jadi kecoh tapi kalau dah berat sangatberairnya, itu demam selesema
Rawatan:Gua syak lu suka pasang aircond kuat-kuat.Sangkar@cage sugar glider jadi lembab.Bau hapak.Jumpa veterinar.Kasik up vitamin C macam jus oren tau buah kiwi.

Hind Leg paralysis - Kelemahan pada kaki bahagian belakang.
Nampak sangan masa dia tengah memanjat, berjalan..macam Elvis Presley buat dance masa nyanyi tak jadi.
Dia mungkin akan give up untuk berjalan selama-lamanya.
Rawatan: Kurang kalsium.Jumpa veterinar atau doktor haiwan.Tukar diet glider. Include calcium supplements sekali.

Recommended vets: (these vets are known to treat sugar gliders)

1) Dr Yeoh YEOH VETERINARY CLINIC & SURGERY
126, Jln SS 24/2, Tmn Megah, 47301 PJ, Selangor Tel: 03-78048684 Fax: 03-78052350
Dr Yeoh can neuter male gliders safely. The clinic is able to treat minor things on gliders and general check up but not great for serious cases Call to make an appointment

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

2) Dr Jenny HANDS “N” PAWS
C-17G, Jalan PJU 1/45, Aman Suria Damansara, 47301 PJ Tel: 03-7804 6539
Dr Jenny can neuter male gliders safely.
The clinic can deworm and treat serious conditions for gliders. Call before you go to make an appointment.
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – -

3) Dr Vellayan *New found but very senior in treating Exotics including Sugar Gliders in Malaysia! With more than 25 years experience under his belt.*
Dr Vellayan can neuter male gliders, give general check ups, deworm and treat general ailments.
10, Jalan L2, Phase 6A Taman Melawati 53100 Kuala Lumpur Tel: 013-6246 918 Tel/Fax: 03-4108 5530
Call to make an appointment as his practise is normally during the night.

2 comments:

Anonymous said...

Pendapatla...jika makanan harian lengkap hpw yg diterangkan setiap hari wajib bagi...kenapa perlu add pelbagai tambahan seperti yang diterangkan.. Cth aca..gum klsium ..sangat tinggi kos membelanya... Ni. Banyak perkara yang telah dimanipulasikan

ayubalqishah said...

yup2 ni masa sy mula2 bela dulu.. skrg sy cuma bg makanan buah2 yg diblend dgn ayam dan buat ikut kiraan nutrisi ++ .. hpw pun xbg .. biasalah mula2 memg agk teruja kan :)

Followers

My 1st novel

My 1st novel
sudilah baca ya

Warkah Seharum Cinta FAN

sahabat sedang menambah ilmu

Popular Posts

Archive

Powered by Blogger.

Chat

Copyright © . | Powered by Blogger
Design by Blog Oh! Blog | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com