Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Nostalgia : Roti Kapai

Roti kapai ni memang legend.. susah nak dapat stock pulak tu... roti ni ada yg panggil roti kapal atau roti mayat pun ada. Saya selalu buat pengat atau serawa roti kapai ni. Sekarang saya juga buat jual roti ni. Sesiapa yang mencari boleh pm atau wassap / we chat / tele ke 018 955 2269.. boleh pos insyaAllah..

Roti kapai
150gram / rm 3
1/2 kilo = rm 10
Pos rm 6

Dulu masa zaman arwah atuk masih ada selalu makan roti ni. Memang menggamit memori...

Masih berpantang hari ke 56

Czer? kali ni memang menyakitkan, luka luar cantik dah kejadiannya. Tinggal kat dalam masih sakit dan terasa koyak. Ya koyak. Rasa macam kena hiris pisau pun ada. Walaupun dalam keadaan macam ni aku masih lagi aktif memasak, basuh baju guna tangan tapi guna mesinlah. Gila ko nak pakai tangan? ada lah sekali ritu basuh guna tangan sebab mesin basuh hantar repair... aktif lagi sidai dan lipat kain... menjahit? mm pun aktif jugak.. yelah cari duit lebih katakan..

dan sekarang dok menulis kisah seram yg xberapa nak seram kot.. seram + humor + kekeluargaan

sebenarnya xtau nak type apa la ni.. saje je xnk bg blog ni bersawang.. then nak share menu orang dalam pantang..

SUP IKAN HARUAN


resepi ?
ikan haruan seekor halia + bawang merah + bawang putih tumbuk lada hitam pun tumbuk
tumis bahan tumbuk dan mendidih masukkan 2 cawan air, tunggu air didih masukkan ikan.. letak garam sikit, tunggu ikan masak,, siap..


TUMIS SAWI





Untuk anak saya gorengkan ayam sahaja .. then mak mentua request peria ka…

Berpantang

Aku selamat bersalin anak kedua secara czer/pembedahan. Dan alhamdulillah aku dapat baby girl. Berat 3.6kg. Kali ini aku bersalin di Hospital Seri Manjung. Dan kesemua nurse dan doktor baik-baik belaka. Rasa nak bagi reward pun ada di atas layanan terbaik yang diberikan. Punca aku czer, kata doktor jantung baby lemah. Lagi pun contraction aku masa tu dah strong bukaan hanya 1 cm. Mungkin aku memang dah ditakdirkan tak boleh melahirkan anak secara normal. Tapi tak pelah yang penting ibu dan anak selamat.

      Mengenai czer kali ini, 1st and 2nd day, aku okay je.. dan rasa kuat untuk bergerak lebih cepat berbanding anak yang pertama dulu. Tapi bila masuk hari ke tiga sehingga lah hari ke 10 sakit belakang menjadi-jadi. Tempat czer pun asyik ngilu. Dalam perut rasa macam ada banyak luka.

      Bila mengingatkan kembali waktu cucuk belakang ni, rasa macam banyak kali doktor cucuk, last sekali tu baru betul2 punya cucuk(maksudnya jarum betul2 habis masuk) sebelum ni jarum macam masuk sepa…

Hobi baru,Pengalaman baru

Akhir bulan may saya sudah mula berjinak-jinak join pelbagai contest.Tapi saya hanya memilih dalam 3 ke 4 contest sahaja yang betul-betul saya follow.Pertama kali saya menang untuk contest di FB dengan meneka kuantiti helaian baju yang dibungkus rapi.Alhamdulillah tekaan saya hampir kepada jawapan.Dan saya  dipilih sebagai pemenang.Hadiah nya saya dapat sepasang baju untuk Nailah Al Farafishah.Alhamdulillah,sejak dari tu,saya mula mengisi masa lapang saya dengan join pelbagai contest.Seperti yeos,drinho,t3,dutch lady,dan macam2 lagi hehe.Untuk kali kedua saya memenangi hadiah harian utama untuk contest yeos.Saya mula masuk pada hari ke 5 dan menang pada hari ke 14,dan buat masa ini,contest yeos adalah nilai paling besar yg telah sy menangi sebyk rm 3k..alhamdulillah,syukur tak.terhingga.Dan alhamdulillah selama sebulan lebih saya join pelbagai contest,saya berjaya memenangi 7 hadiah dari company berlainan.

Inilah hadiah pertama yang saya menang .. perasaan memang sangat2 happy..
Dan s…

Kongsi Resepi dan Menang IPHONE 6PLUS

Sebenarnya saya baru sahaja tahu perkara ini LetsMasak semalam di instagram mereka.Saya sangat tertarik dengan resepi-resepi yang ada dalam instagram tersebut.Tengah jalan-jalan usha-usha resepi,tiba-tiba terbaca yang info memasak pun boleh menang IPHONE 6 Plus 64gb!!




Hanya dengan share resepi anda,anda berpeluang menangi IPHONE 6 Plus yang awesome ini.Bukan itu sahaja!siap ada 4 lagi tawaran menarik berbentuk wang tunai.

Suri rumah dan memerangkap peniaga online seperti saya ni, sudah tentu banyak masa di rumah.Hobi pula memasak.Jadi apa salahnya hobi kita ini, kita jadikan juga sebagai sumber pendapatan.

Dalam blog saya ni pun ada banyak juga resepi yang sedap-sedap terperam je dalam ni.Entah ada ke tidak orang membacanya.

Jika kita lihat di website LetsMasak , kemudahan kita sebagai pengguna untuk mencari sesuatu resepi amat mudah,hanya type resepi yang anda cari,insyaAllah anda akan menjumpainya.Atau pun anda hanya pilih kategori contohnya ayam,sotong dan lain-lain mengikut pilihan an…

kembali diet

Since badan dah naik sehingga 66.7kg,selalu sangat cepat letih.Dengan ketinggian 163cm,mungkin orang fikir berat yg ada skrg sudah ok.Tapi untuk tuan punya badan,memang sangat KO!

Tengok adik dah semakin kurus dan semakin cantik huhuhu..rasa cemburu agak menghantui.wassap dia rahsianya.Katanya dia tak lah diet sangat.Just jaga pemakanan.Makan nasi time lunch je.Tu pun tak banyak.Bila terasa lapar,dia ratah sayur.

So bila dikaji.. apa kata cuba je ikut step dia.Tapi aku lebih prefer atkin tapi bukan strict atkin,kadang2 terbabas jugak.heheh

So kalau dikutkan dah 5 hari jugak kot kawal pemakanan.Asyik makan ayan dan sayur sahaja.Nasi ada jugak ambik.tapi sangat jarang.

Target sebelum 17 Feb berat sekurangnya dah turun 10kg.Bermakna 56 macam tu.






Ini adalah antara menu diet ku kononnya..hehe.Hope bila dah turun berat ni..kuranglah stress.Sebab memang perasan,bila berat naik,tekanan masalah yang dihadapi dengan tubuh badan yang agak berisi..stress yang dialami agak berlebih2.dah la stress …

Malaysia bakal dilanda musim SEJUK

Selepas fenomena banjir besar melanda negara nampaknya satu lagi berita yang kurang baik diterima dimana rakyat Malaysia dinasihatkan supaya bersedia untuk menghadapi fenomena cuaca sejuk luar biasa dalam tempoh terdekat seperti yang berlaku di negara ini pada Januari tahun lalu.

Fenomena ini dikatakan bakal dirasai oleh negeri-negeri disebelah Pantai Timur semenanjung Malaysia yang baru saja menghadapi bencana banjir besar yang menyebabkan kerugian hampir Rm1 billion untuk negeri Kelantan sahaja.

Keratan KOSMO!
Pakar Geografi dan Kajian Iklim Bandar, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Shaharuddin Ahmad berkata, fenomena itu bakal melanda negara ini disebabkan dunia berdepan dengan perubahan cuaca secara menyeluruh.

“Ketika ini cuaca sejuk melampau berlaku di Siberia, Rusia. Tiupan udara bertekanan udara tinggi dari Siberia itu bergerak ke China dan akan membawa cuaca sejuk memasuki Laut China Selatan sebelum bergerak ke negara-negara Asia Tenggara termasuk Malaysia se…

Jual Ngaku chips pula!

Ada ke penggemar kerepek kat sini?pernah tak rasa NGAKU CHIPS?
Ngap!Ngap!Ngap!
Tak sedar dah habis..licin..

Rasanya yang lemak-lemak.. memang lain dari yg lain..
Nk cuba?
Lagi 1.. NGAKU CHIPS ni hanya ada setahun sekali shj!

Tak mahal pun.. hanya Rm 12 sebalang postage Rm 7
Sesuai dgn rasa.. dan cara penyediaannya..
TERUJA!!!??
Baik korang cecepat follow ig shop @fishahbabyboo

Berminat terus whatsap 018 955 2269

 #sayajualkerepek #kerepeksedap #ngakuchips