21 Sep 2010

Rahsia 13




Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.


11 Sep 2010

Hati ini menangis lagi

Dugaan apakah ini,hari ini lepas Isyak But2 pulak meninggalkan aku selamanya...ya Allah tabahkan lah hatiku..wat ms tdekat ni aku xnak bela lagi haiwan peliharaan yg baru...Hancur hati melihat But2 dh keras dlm kediamannya..:(


semoga But2 bahagia disana bersama Mia


10 Sep 2010

Hati Sedih dan Pilu di pagi Hari Raya Aidilfitri



malam tadi lepas Isyak,Mia tinggalkan aku selamanya...pagi raya ni bila pandang bekas dia,hati rasa sedih sgt.Yang tinggal hanya But2 je.kesian dia sorang2...Malam tadi juga aku dh tanam Mia,Xjauh dri rumah...Ya Allah aku berharap agar hati sedih ini akan terubat jua..Moga But2 xde pe2..dia pun asyik termenung dari malam tadi..


9 Sep 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin

Assalammualaikum semua...saya di sini ingin mengambil kesempatan,mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan batin kepada semua umat Islam dan istimewa kepada semua pembaca2 blog saya...



walaupun saya dah besar panjang,namun ayah tetap belikan baju raya untuk saya..hehe..tahun ni ada 3 color baju raya,salah satunya yang nilah..:)...ayah memanh suka color2 tanah ni.



Inilah keluarga ku tercinta.Terdiri dari 7 orang semuanya...:)...Semoga dihari raya ini kami sekeluarga akan lebih erat lagi .. Dan semoga ayah,mak dan adik2 selamat pergi dan pulang dari kampung..


8 Sep 2010

Jom Raya : Semprit dan Chocolate Rice

Assalammualaikum semua..hye..heheh..malam tadi saya dengan rajinnya buat biskut raya untuk rumah sendiri.Dan yang paling best mak cakap sedap...Nak tengok tak hasilnya?

Selain buat kuih untuk hari raya , bila tiba musim raya cina pun saya jugak sibuk sekali,bukan sibuk apa,sibuk duk buat Ngaku Chip







ha ni proses pengadunan heheh...putarkan bagi adunan tu kembang dan nampak cantik
ha dah siap satu biskut raya..namanya semprit..tggal untuk dibakar je..









yang ni pulak adunan kedua dah pun siap dimasukkan ke dalam acuannya..nama biskut ni..coklat rice.
heheh..comel x?


yang bestnya saya bakar atas dapur guna api..pergh bukan main lama lagi tggunya..




ha bila dah siap dibakar mcm ni lah jadinya..coklat tu..saya letak coklat masak atasnya bersama coklat rice..






heheh...penat sungguh malam tadi..tapi hasilnya..MEMUASKAN!!

Sebelum ni saya dah pun buat Raya sebelum tibanya


nak resepinya?hehe..saya boleh kongsikan..ni bahan2 untuk wat biskut semprit..

Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula dikisar halus
  • 1 kuning telur
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • chocolate chips untuk hiasan

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Di dalam satu mangkuk, pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, dan kacau sebati.
  3. Masukkan tepung (gandum dan kastad) sedikit demi sedikit sehingga habis. Adunkan dengan tangan sehingga menjadi doh lembut.
  4. Tekan dengan acuan kuih samprit dan hiaskan dengan chocolate chips. Bakar selama lebih kurang 20 minit. 


yang ni pulak untuk chocolate rice

Bahan

250 gm butter
150 gm gula halus
1 biji kuning telur
50 gm tepung jagung
230 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko

bahan hiasan
paper cup
coklat rice
badam cincang

Cara
1. Pukul buter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata lagi.
3. Ayakkan tepung jagung, tepung gandum dan serbuk koko.
4. Masukkan sedikit demi sedikt dan kacau rata,
5. Gunakan acuan bunga cina/dahlia untuk mencorakkan patern.
6. Pamkan adunan kedalam paper-cup dan hiaskan dengan coklat rice dan badam cincang.
7. Masakkan dalam oven 170'C selama 25 minit.
8. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.











 
Copyright @2019 Ayu Balqishah | All Right Reserved
Designed By SF Design Lab | Powered By
Blogger.com