Plz likes my page

Jom Raya : Semprit dan Chocolate Rice

Assalammualaikum semua..hye..heheh..malam tadi saya dengan rajinnya buat biskut raya untuk rumah sendiri.Dan yang paling best mak cakap sedap...Nak tengok tak hasilnya?

Selain buat kuih untuk hari raya , bila tiba musim raya cina pun saya jugak sibuk sekali,bukan sibuk apa,sibuk duk buat Ngaku Chip







ha ni proses pengadunan heheh...putarkan bagi adunan tu kembang dan nampak cantik
ha dah siap satu biskut raya..namanya semprit..tggal untuk dibakar je..









yang ni pulak adunan kedua dah pun siap dimasukkan ke dalam acuannya..nama biskut ni..coklat rice.
heheh..comel x?


yang bestnya saya bakar atas dapur guna api..pergh bukan main lama lagi tggunya..




ha bila dah siap dibakar mcm ni lah jadinya..coklat tu..saya letak coklat masak atasnya bersama coklat rice..






heheh...penat sungguh malam tadi..tapi hasilnya..MEMUASKAN!!

Sebelum ni saya dah pun buat Raya sebelum tibanya


nak resepinya?hehe..saya boleh kongsikan..ni bahan2 untuk wat biskut semprit..

Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula dikisar halus
  • 1 kuning telur
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • chocolate chips untuk hiasan

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Di dalam satu mangkuk, pukul butter, gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, dan kacau sebati.
  3. Masukkan tepung (gandum dan kastad) sedikit demi sedikit sehingga habis. Adunkan dengan tangan sehingga menjadi doh lembut.
  4. Tekan dengan acuan kuih samprit dan hiaskan dengan chocolate chips. Bakar selama lebih kurang 20 minit. 


yang ni pulak untuk chocolate rice

Bahan

250 gm butter
150 gm gula halus
1 biji kuning telur
50 gm tepung jagung
230 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko

bahan hiasan
paper cup
coklat rice
badam cincang

Cara
1. Pukul buter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata lagi.
3. Ayakkan tepung jagung, tepung gandum dan serbuk koko.
4. Masukkan sedikit demi sedikt dan kacau rata,
5. Gunakan acuan bunga cina/dahlia untuk mencorakkan patern.
6. Pamkan adunan kedalam paper-cup dan hiaskan dengan coklat rice dan badam cincang.
7. Masakkan dalam oven 170'C selama 25 minit.
8. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.








0 comments:

 
Bila Blogger Template by Ipietoon Blogger Template