Skip to main content

Banjir 5 negeri

Sumber terkini : harian metro on9Dan (setelah binasanya kaum kafir itu) diperintahkan kepada bumi dan langit dengan berkata: "Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu". Dan (ketika itu) surutlah air, serta terlaksanalah perintah (Allah) itu. Dan bahtera Nabi Nuh itupun berhenti di atas gunung "Judi" serta diingatkan (kepada kaum kafir umumnya bahawa): "Kebinasaanlah akhirnya bagi orang-orang yang zalim".

Kuala Lumpur: Lebih 45,000 mangsa banjir kini ditempatkan pusat pemindahan sementara di lima negeri - Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak dan Perlis, tengah malam tadi.


Di KELANTAN, jumlah mangsa banjir naik kepada 22,225 orang berbanding 21,601 pada kira-kira 8 malam semalam, di 107 pusat pemindahan sementara di sembilan jajahan.

Sungai Golok di Rantau Panjang pula mencatatkan bacaan 10.29 meter (m), Sungai Kelantan di Tambatan Diraja (5.62m), Sungai Lebir di Tualang (40.90m) dan Sungai Galas di Dabong (44.01m).

Sekurang-kurangnya 22 jalan di Kelantan ditutup, termasuk Jalan Gua Musang-Lojing-Simpang Pulai di yang mengalami tanah runtuh.

Di TERENGGANU, jumlah mangsa banjir turut naik kepada 16,452 orang membabitkan 3,728 keluarga yang ditempatkan di 106 pusat pemindahan.

Paras air lapan sungai di Dungun, Hulu Terengganu, Kemaman, Kuala Terengganu dan Setiu pula dilaporkan melebihi paras bahaya.

Bagaimanapun, semua jalan utama boleh dilalui kenderaan.

Di PAHANG, jumlah mangsa banjir di Pahang menurun kepada 6,160 orang daripada 8,193 orang manakala 25 jalan ditutup untuk semua kenderaan.

Antara laluan di tutup di Pahang adalah

* JLN KG ORANG ASLI BUKIT BANGKONG,PANCHING-PARAS AIR 1.5M JARAK 100M

* KM31 JLN KUANTAN SG LEMBING PARAS AIR 1.0M JARAK 100M

* JLN BANDAR SG LEMBING PARAS AIR 1.5M JARAK 400M

* JLN KG NADAK SG LEMBING PARAS AIR 1.0M JARAK 150M

* JLN KG AIR HITAM/JAYA GADING PARAS AIR 1.2M JARAK 1KM

* KM22 JLN KUANTAN PANCHING JARAK 150M

* JALAN TANAH PUTIH PARAS AIR 0.6M JARAK 40M

* KM86 JLN LIPIS GUA MUSANG

* KM91 JLN LIPIS MERAPOH PARAS AIR 1.5M JARAK 500M

* KG PERSIT MERAPOH PARAS AIR 0.5M JARAK 500M

* JALAN KE KG CHEGAR PERAH PARAS AIR 1.5M JARAK 100M

* JLN KM 6 JERANTUT KE KUALA TAHAN PARAS AIR 0.5M JARAK 20M

* JLN SIMPANG SEPIAL PARAS AIR 1.03M JARAK 52M

* KM 48 JALAN PEKAN-SALONG KG AIR AIR HITAM PARAS AIR 0.1 M (JALAN RUNTUH)

* 4.25. KM 2 JALAN BELIMBING-PALOH HINAI PARAS AIR 0.7 M (JALAN TERPUTUS)

Di PERLIS, jumlah mangsa ditempatkan di lima Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Perlis sehingga meningkat kepada 124 mangsa berbanding 107 sebelum ini.

Di PERAK, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 415 orang pada berbanding 240 orang, pada 5 petang semalam.

Baca kat sini Kuala kangsar banjir

Comments

Popular posts from this blog

Pemilihan makanan kucing :)

Makanan kucing ialah benda paling penting perlu ada bila kita bela kucing. Tapi berapa ramai yang consult dengan veterinarian atau baca dengan teliti dekat packet makanan tu sebelum membeli makanan kucing.Mok2 dan Chimey ialah kucing pertama yang kami pelihara.Dan 10 tahun yang lalu, saya cukup takut dengan kucing. Bukannya apa, takut kena cakar. Hahaha.

First time pelihara kucing, memang saya tak tahu apa makanan yang patut aku bagi kucing ni. Whiskas? Friskies? Iams? Nasi? Ikan kembung? Semua diorang pernah try, kecuali nasi dengan ikan kering la, haha. Dan kucing saya siMok2 memang tak pernah cerewet kecuali si Chimey (Betina) tu. Bagilah jenama apa pun kat Mok2, dia tak pernah menolak. Tak pernah bad mood bila tengok makanan.


Perkongsian ( Propolis ) kami makan tau!

Kami sekeluarga makan propolis..komen kami..yup sgt bagus..cuci dlm badan..ayah dlu kalau makan kambing mesti rs pening2 or panas tapi skrg dh x..n ayah kata selain monavie,propolis ni terbaik n sesuai tuk ayah..terbaik..kalau ada bminat nk tahu boleh PM..nk try pun boleh..beli sebotol dlu..harga 1 pack ji rm 190..nk dpt hg kawan2 leh PM..ayah selalu tak larat nak naik atas,coz rumah kami tingkat 4,mesti berhenti-berhenti dari tingkat ke tingkat sekarang alhamdulillah ayah ckp,kalau ikut cara kami .. mak akan buat air propolis dalam 1.5L air kosong tu dan letak dalam peti sejuk,jadi bila-bila masa kami nak minum,senang kami terus minum je .. tak payah nak titik2

kat sini saya kongsi kelebihannya dan seangkatan dengan nya


Cara Penggunaan Propolis ActiveAturan MakanDewasa
Amalan Harian :  Pagi atau Petang  – 15 titis setiap dos Sakit Ringan :  3 kali sehari – 15 titis setiap dos Sakit Kronik : setiap 4 jam – 15 – 33 titis setiap dos Remaja Dan Kanak Kanak 1/2 sukatan dewasa, kanak kanak …

Produk Penjagaan Wajah

hihihi.. kali ni tetiba rasa nak menulis tentang produk penjagaan wajah yg sy guna skrg ..

masa jejalan nak cari barang makeup baru di watson seri manjung (baru tau kat sini ada watson) , coz barang makeup tertinggal di KL , last2 husband ajak beli baru je kat sini.Sedang dok mencari alang2 cari sekali brg mandian bagai , tetiba ternampak produk Bio-essence Tanaka White 4x Anti Dark Fighters!