dihati ini Hanya Tuhan yang tahu..

Alhamdulillah..semalam berbuka bersama keluarga sebelah suami dan bersama anak2 yatim...hati kecil ini terdetik sebenarnya,aku beruntung punya mak dan ayah..namun mereka..teringat hadis

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Orang-orang yang bertanggungjawab mengurus anak yatim, baik dari keluarga sendiri atau tidak, maka aku dan dia seperti dua ini di syurga kelak.” Dan baginda memberi isyarat dengan merapatkan jari telunjuk dan jari tengah (ertinya berdekatan).”Akibat kematian ayah atau ibu, seorang anak akan merasakan suatu kekosongan dalam hidupnya. Kosong dari curahan kasih sayang dan segala aspek yang memenuhi keperluan hidup seperti makan, minum, pakaian, dan lain-lain. Ini menyebabkan seseorang anak yatim itu selalu dihantui oleh perasaan sedih dan hampa. Realiti yang ada di tengah masyarakat sekarang menunjukkan bahawa majoriti anak yatim yang tidak mendapat perhatian yang sewajarnya mengharungi kehidupan yang begitu sukar, menyedihkan dan tersisih. Islam, sebagai agama yang menitikberatkan perihal kasih sayang sangat menekankan agar kita mengambil berat terhadap anak yatim sehinggakan al-Quran sendiri secara khusus banyak membicarakan masalah anak yatim ini lebih daripada perihal anak-anak yang lain secara umum. Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya:”Rumah yang terbaik adalah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim yang dihormati dan diperlakukan dengan baik. Rumah yang terburuk adalah rumah yang di dalamnya terdapat anak yatim yang dizalimi dan diperlakukan dengan buruk. Anak yatim yang mendapat perhatian dan kasih sayang yang cukup daripada mereka yang menjaganya semestinya akan merasa bahagia dan aman. Namun sekiranya ia tidak mendapat apa yang seharusnya ia peroleh, hidupnya akan rosak dan hal ini menjadi lebih parah jika ia jatuh ke pangkuan orang yang tidak bertanggungjawab yang mendidiknya secara salah dan membentuknya menjadi peribadi yang merugikan masyarakat.

moga kita tergolong dari orang2 seperti di atas..amin ya Rabb 

di sini juga saya ingin berkongsi sedikit cerita dibawah :) 


Seringkali  kita meminta perkara yang macam-macam seakan itulah yang terbaik untuk kita.  Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita  dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah  kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk  kita?

Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharapkan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang-kurangnya ‘just nice’. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.
Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang  terbaik? Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lebih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malang manakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka?
Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are  what we wish for). Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Ada orang berdoa minta selamat. Akan tetapi  Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari  jelita jadi hodoh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya.  Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak.
Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya?  Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru-baru ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk.
Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap-tiap hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.
Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap-tiap bulan saya  dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya,
berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya.
Doa ibu itu berkat. Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah…
Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah  itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang  tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? ‘Grass is always greener on the other side’. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.
Sedang Nabi saw telah  menasihatkan agar kita melihat orang yang dibawah. Jangan melihat orang  lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah  masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik.  Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan  saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar,   kan ?
Masa saya grade, ekonomi negara benar-benar  sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm… Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.
Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician.  Betul-betul saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat  gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah…  tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara. Saya fikir, dapat  RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula.  Kesimpulannya tak cukup juga!

Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah  benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk  syarikat lain yang offer gaji 2 – 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau  ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya  selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan-rakan saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.
Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin  kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira-gira rezeki untuk hari esok kerana  Allah menurunkan rezeki setiap hari . Ini memberi kesan dalam hati saya.
Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar  yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi  dunia itu ibarat bayang-bayang. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat  seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita  kejar akhirat (matahari), dunia (bayang-bayang) akan mengejar kita. Rezeki itu hak  Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.
Terjadi kepada kenalan saya.  Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor  yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang  tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply  tapi tak dapat-dapat sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.
Atau setidak-tidaknya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi… Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba-tiba dia dapat banyak sangat OT.  Balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.
Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT.  Saya ketawakan dia.  Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah  tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main-main dengan anak? Kesian  anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni… Saya katakan padanya,  kita tak boleh dapat segala-galanya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan..-.
Kalau nak dikongsi, terlalu  banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara semua juga ada  lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga  nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri  saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa  yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah  kita katakan cukup?
Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung  kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung  cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas  solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong.
Wallahu’alam.-..
Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah.  Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia  hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang  Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin… Ya Rabbal ‘Alamin…

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah  itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang  tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? ‘Grass is always greener on the other side’. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.
Akhir kata, berlajarlah untuk berkata     CUKUP….ALHAMDULIL-LAH ……”
Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri  tak sehebat SULAIMAN.
Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak  setulus ZULAIKHA.
Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak  sekuat HAJAR
dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada  keburukan pada dirimu. 

bersyukur lah dengan nikmatNya

0 comments:

Plz likes my page

 
Bila Blogger Template by Ipietoon Blogger Template