Usrah 10 mac 2012 di HM

1. Sirah : Fairuz Liyana (Naqibah)
2. Ibadah : Cik Ayubalqishah
3. Hadis : Nur Iffah Illani Sidi

Moga dipermudahkanNYa urusan kita malam ini...aminnn

Reminder : Sabtu (9.30 malam) ^_^ bersamaan 10 Mac 2012

Permulaan sessi Ta'aruf sesama ahli.

Tilawah Al-Quran surah Al-Baqarah
* setiap ahli baca 3 ayat seorang.

(ayat terakhir ke 43)

Hafazan
* surah Al- Humazah
dan minggu hadapan adalah surah Al-Qariah :) insyaAllah .. moga dipermudahkan..

Hadis (Nur Iffah Illani Sidi)
*minggu ini hadis ke 5 dari hadis 40

Sirah (Fairuz Liyana)
*tentang perkahwinan Rasullullah SAW ..

tugas yang diberi kepada saya kali ini adalah IBADAH.

Jadi saya memilih

bgaimana mnjadikan sukan sbg ibadah?ruang ibadah didlm islam sgt luas..
ianya mliputi stp aktiviti khdupan manusia,nmun ianya akn jdi ibadah skiranya ckp syart..
ok bckp ttg syarat,jom kita lihat apakah syarat2nya…
1stly, ianya mestilh bsesuaian dgn hokum syara’..cthnya dri aspek pmakaian,sllunya kita akn lihat yg lelaki berseluar pdk mana kala wanita memakai pakaian yg ketat..ianya nmpk ringan krn kita sudh tbiasa di hidangkan dgn pkara yg sbegini,ttpi arahan Allah swt sgt jelas dan tegas serta ancamannya sgt berat..

Seperti didlm.. surah an-Nur ayat 30-31 yang bermaksud:
Katakanlah (wahai Muhammad) kepada lelaki yang beriman supaya menyekat pandangan mereka daripada memandang yang haram, dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka. Dengan demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuan-Nya tentang apa yang mereka kerjakan. Katakanlah kepada wanita yang beriman : Hendaklah mereka menahan pandangan mereka dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup kain tudung ke dadanya.

2nd .. niat yg baik krn Allah swt bkn krn utk mnunjuk2 / utk mnjadi sebutan ramai krn kebanyakkn sukan berkaitan dgn pertandingan..

3rd
Yg paling utama adlah wlupn sukan blh mjdi ibadah nmun ianya xakn diterima sbg ibadah apabila kita lalai dri ibadah wajib iaitu ibadah khusus cthnya solat.

Smg dgn kesedaran akn mesej yg ingin dismpaikan,kita sbg peserta /pemerhati dpt sedikit sbyk mengambil ibrah (pengajaran) dan menjadikannya sebagai input yang berguna dalam menelusuri kehidupan seharian kita sebagai abidullah (hamba kepada Allah) dan khalifah di muka bumi dalam menyampaikan kebaikan dan menegakkan kebenaran.

Penutup
Round Table :)

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar,walaupun adalah masalah teknikal dipihak saya.Moga minggu hadapan Allah swt mempermudahkanlah kerja kami insyaAllah...

0 comments:

Plz likes my page

 
Bila Blogger Template by Ipietoon Blogger Template