Skip to main content

Diet Oh Diet

AMALAN DIET RASULLULLAH S.A.W

    
     Jangan makan buah setelah makan nasi,sebaliknya makan buah terlebih dahulu.Kemudian barulah disusuli dengan makan nasi.

    
    Tidur 1 jam setelah makan tengahari.

     
    Jangan abaikan makan malam kerana dikatakan mereka yang makan meninggalkan makan malam akan dimakan usia dan kolestrol dalam badan akan berganda.
4-      
             Dilarang makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.Ia memberi kesan dalam jangka masa panjang.Elakkan makan bersama :-

*susu dan daging
*daging dan ikan
*ikan dan susu
*ayam dan susu
*ikan dan telur
*ikan dan daun salad
*susu dan cuka
*buah dan susu

AMALAN LAIN YANG BAIK
1-      Mandi pagi sebelum subuh,sekurang2nya sejam sblm matahari terbit.Air sejuk yang meresap ked lm badan dpt mngurangkan penimbunan lemak.
2-      Rasullullah mengamalkan minum air putih setiap pagi.Mujarabnya,insyaAllah dijauhkan daripada mendapat penyakit.
3-      Waktu solat subuh,disunatkan bertafakur (sujud sekurang2nya seminit setelah mbaca doa).Kesannya utk elak dari sakit kepala atau migraine.Ahli sains yang membuat kajian mendapat terdapat ruang udara dalam saluran darah.Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

Comments

Popular posts from this blog

Pemilihan makanan kucing :)

Makanan kucing ialah benda paling penting perlu ada bila kita bela kucing. Tapi berapa ramai yang consult dengan veterinarian atau baca dengan teliti dekat packet makanan tu sebelum membeli makanan kucing.Mok2 dan Chimey ialah kucing pertama yang kami pelihara.Dan 10 tahun yang lalu, saya cukup takut dengan kucing. Bukannya apa, takut kena cakar. Hahaha.

First time pelihara kucing, memang saya tak tahu apa makanan yang patut aku bagi kucing ni. Whiskas? Friskies? Iams? Nasi? Ikan kembung? Semua diorang pernah try, kecuali nasi dengan ikan kering la, haha. Dan kucing saya siMok2 memang tak pernah cerewet kecuali si Chimey (Betina) tu. Bagilah jenama apa pun kat Mok2, dia tak pernah menolak. Tak pernah bad mood bila tengok makanan.


Perkongsian ( Propolis ) kami makan tau!

Kami sekeluarga makan propolis..komen kami..yup sgt bagus..cuci dlm badan..ayah dlu kalau makan kambing mesti rs pening2 or panas tapi skrg dh x..n ayah kata selain monavie,propolis ni terbaik n sesuai tuk ayah..terbaik..kalau ada bminat nk tahu boleh PM..nk try pun boleh..beli sebotol dlu..harga 1 pack ji rm 190..nk dpt hg kawan2 leh PM..ayah selalu tak larat nak naik atas,coz rumah kami tingkat 4,mesti berhenti-berhenti dari tingkat ke tingkat sekarang alhamdulillah ayah ckp,kalau ikut cara kami .. mak akan buat air propolis dalam 1.5L air kosong tu dan letak dalam peti sejuk,jadi bila-bila masa kami nak minum,senang kami terus minum je .. tak payah nak titik2

kat sini saya kongsi kelebihannya dan seangkatan dengan nya


Cara Penggunaan Propolis ActiveAturan MakanDewasa
Amalan Harian :  Pagi atau Petang  – 15 titis setiap dos Sakit Ringan :  3 kali sehari – 15 titis setiap dos Sakit Kronik : setiap 4 jam – 15 – 33 titis setiap dos Remaja Dan Kanak Kanak 1/2 sukatan dewasa, kanak kanak …

Produk Penjagaan Wajah

hihihi.. kali ni tetiba rasa nak menulis tentang produk penjagaan wajah yg sy guna skrg ..

masa jejalan nak cari barang makeup baru di watson seri manjung (baru tau kat sini ada watson) , coz barang makeup tertinggal di KL , last2 husband ajak beli baru je kat sini.Sedang dok mencari alang2 cari sekali brg mandian bagai , tetiba ternampak produk Bio-essence Tanaka White 4x Anti Dark Fighters!