Plz likes my page

Kempunan Tom Yam

 Malam ni Tuhan aje yg tahu bagaimana perasaan aku ketika ini.Kesakitan perut menahan lapar bukan lah sesuatu yg biasa untukku kecuali jika berpuasa.Nak tido rs tak boleh lelapkan mata,pergerakan terbatas..hukhukhk...tak pernah rs lapar seperti ini...rs nak cll mcd,tpi bila pk balik kalau cll mcd,apa jelah yg daku boleh mkn selain burger utk time2 cm ni..aduh kan best kalau ada restoran yg 24 jam n delivery..wah pemalas nya lah aku ni...sbnarnya xde lah mls sgt cuma mls ckit je...xkan nak mkn maggi,xkenyang perut...teringin mkn sup ekor..aduh tgh mlm ni gaklah selera duk tinggi..siang tadi xde lak...





mmm akhirnya sibukkn diri menjdi blog walking huhuhu.....aduyai..lah perut ku syg..


Bahan-bahan ( MKN 1 FAMILY... )
  • 1 kg ekor
  • 4 inci halia
  • 5 ulas bawang puith
  • 3 sb rempah sup adabi
  • 1 paket sup bunjut adabi
  • 4 cawan air
  • 2 biji tomato (potong 4@6)
  • 1 batang carrot
  • 2 biji ubi kentang (potong 4)
  • 1 batang daun sadary(potong serong)
  • 5 biji cili padi
  • air asam jawa
  • garam
  • daun sup&bawang goreng untk hiasan

Cara-cara

  1. ekor direbus sehingga empuk dlm kira2 3/4jam... -PETUA-klu nk cepat empuk ltk sudu sebatang masa merebus...
  2. tumis halia,bawang putih yg ditumbuk...tumis sehingga naik bau..
  3. setelah naik bau..masukkan rempah sup yg telah dibancuh bersama air...biarkan seketika...
  4. agak2 dah naik bau sup,masukkan pula air ⊃ bunjut...biarkan hampir2 mendidih,mskkan ekor yg direbus td...
  5. masukkan sekali carrot,ubi kentang,daun sadary,tomato,cili padi,air asam jawa &garam...kacau pelahan sehingga masak..
  6. sesudah masak hiaslah dengan daun sup & bawang goreng diatasnyer.... 
cuba lah erk..huhuhu

0 comments:

 
Bila Blogger Template by Ipietoon Blogger Template