Skip to main content

Kempunan Tom Yam

 Malam ni Tuhan aje yg tahu bagaimana perasaan aku ketika ini.Kesakitan perut menahan lapar bukan lah sesuatu yg biasa untukku kecuali jika berpuasa.Nak tido rs tak boleh lelapkan mata,pergerakan terbatas..hukhukhk...tak pernah rs lapar seperti ini...rs nak cll mcd,tpi bila pk balik kalau cll mcd,apa jelah yg daku boleh mkn selain burger utk time2 cm ni..aduh kan best kalau ada restoran yg 24 jam n delivery..wah pemalas nya lah aku ni...sbnarnya xde lah mls sgt cuma mls ckit je...xkan nak mkn maggi,xkenyang perut...teringin mkn sup ekor..aduh tgh mlm ni gaklah selera duk tinggi..siang tadi xde lak...





mmm akhirnya sibukkn diri menjdi blog walking huhuhu.....aduyai..lah perut ku syg..


Bahan-bahan ( MKN 1 FAMILY... )
  • 1 kg ekor
  • 4 inci halia
  • 5 ulas bawang puith
  • 3 sb rempah sup adabi
  • 1 paket sup bunjut adabi
  • 4 cawan air
  • 2 biji tomato (potong 4@6)
  • 1 batang carrot
  • 2 biji ubi kentang (potong 4)
  • 1 batang daun sadary(potong serong)
  • 5 biji cili padi
  • air asam jawa
  • garam
  • daun sup&bawang goreng untk hiasan

Cara-cara

  1. ekor direbus sehingga empuk dlm kira2 3/4jam... -PETUA-klu nk cepat empuk ltk sudu sebatang masa merebus...
  2. tumis halia,bawang putih yg ditumbuk...tumis sehingga naik bau..
  3. setelah naik bau..masukkan rempah sup yg telah dibancuh bersama air...biarkan seketika...
  4. agak2 dah naik bau sup,masukkan pula air ⊃ bunjut...biarkan hampir2 mendidih,mskkan ekor yg direbus td...
  5. masukkan sekali carrot,ubi kentang,daun sadary,tomato,cili padi,air asam jawa &garam...kacau pelahan sehingga masak..
  6. sesudah masak hiaslah dengan daun sup & bawang goreng diatasnyer.... 
cuba lah erk..huhuhu

Comments

Popular posts from this blog

Pemilihan makanan kucing :)

Makanan kucing ialah benda paling penting perlu ada bila kita bela kucing. Tapi berapa ramai yang consult dengan veterinarian atau baca dengan teliti dekat packet makanan tu sebelum membeli makanan kucing.Mok2 dan Chimey ialah kucing pertama yang kami pelihara.Dan 10 tahun yang lalu, saya cukup takut dengan kucing. Bukannya apa, takut kena cakar. Hahaha.

First time pelihara kucing, memang saya tak tahu apa makanan yang patut aku bagi kucing ni. Whiskas? Friskies? Iams? Nasi? Ikan kembung? Semua diorang pernah try, kecuali nasi dengan ikan kering la, haha. Dan kucing saya siMok2 memang tak pernah cerewet kecuali si Chimey (Betina) tu. Bagilah jenama apa pun kat Mok2, dia tak pernah menolak. Tak pernah bad mood bila tengok makanan.


Perkongsian ( Propolis ) kami makan tau!

Kami sekeluarga makan propolis..komen kami..yup sgt bagus..cuci dlm badan..ayah dlu kalau makan kambing mesti rs pening2 or panas tapi skrg dh x..n ayah kata selain monavie,propolis ni terbaik n sesuai tuk ayah..terbaik..kalau ada bminat nk tahu boleh PM..nk try pun boleh..beli sebotol dlu..harga 1 pack ji rm 190..nk dpt hg kawan2 leh PM..ayah selalu tak larat nak naik atas,coz rumah kami tingkat 4,mesti berhenti-berhenti dari tingkat ke tingkat sekarang alhamdulillah ayah ckp,kalau ikut cara kami .. mak akan buat air propolis dalam 1.5L air kosong tu dan letak dalam peti sejuk,jadi bila-bila masa kami nak minum,senang kami terus minum je .. tak payah nak titik2

kat sini saya kongsi kelebihannya dan seangkatan dengan nya


Cara Penggunaan Propolis ActiveAturan MakanDewasa
Amalan Harian :  Pagi atau Petang  – 15 titis setiap dos Sakit Ringan :  3 kali sehari – 15 titis setiap dos Sakit Kronik : setiap 4 jam – 15 – 33 titis setiap dos Remaja Dan Kanak Kanak 1/2 sukatan dewasa, kanak kanak …

Produk Penjagaan Wajah

hihihi.. kali ni tetiba rasa nak menulis tentang produk penjagaan wajah yg sy guna skrg ..

masa jejalan nak cari barang makeup baru di watson seri manjung (baru tau kat sini ada watson) , coz barang makeup tertinggal di KL , last2 husband ajak beli baru je kat sini.Sedang dok mencari alang2 cari sekali brg mandian bagai , tetiba ternampak produk Bio-essence Tanaka White 4x Anti Dark Fighters!