Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Lontong dan kawannya

Disebabkan terlalu teringin nak makan lontong daun pisang + rendang daging + sambal kacang , nampaknya tidak dapat menunggu lagi sehingga hari raya yang akan dibawa dari Johor .. keputusan muktamad adalah untuk buat sendiri mengikut resepi dari internet :) bersama en.hubby , kat sini nak kongsi resepinya :) , supaya saya juga sendiri ada note sendiri sekiranya terlupa ..

Lontong daun pisang - saya ambil dari blog ( http://rasa.karangkraf.com )


Waktu memasak : 4 Jam Saiz hidangan untuk : 10 orang BAHAN-BAHAN: 500gm beras                           | dibasuh dan ditoskanDaun pisang secukupnyaLidi sate secukupnya CARA MEMASAK: Gulung daun pisang untuk dijadikan kelongsong.Kemudian sematkan lidi di hujung kelongsong daun pisang tadi.Masukkan beras ¾ penuh ke dalam kelongsong.Akhir sekali, rebus lontong selama empat jam atau sehingga masak.Angkat, toskan dan sedia untuk dihidangkan.
Rendang Daging ( http://www.myresipi.com/top/detail/133 )
1kg daging- potong kecik-kecik2 peket kecik rempah kurma1/4…

Bab1 - Bag untuk dibawa ke hospital

Hari ni 18 Julai 2013 .. dh 29 mggu , mula2 mcm malas nak checkup lgi coz 19 Jun ritu dh checkup kat Hospital Klangkan ,dah alang2 masuk ward .. tetiba teringat doc pesan suh jumpa dia balik 4 mggu lepas tu , jdi esknya insyaAllah kalau xde aral melintang , nak g klinik yg bese sy cek kat cni je .. :D .. n nak kompemkan jantina baby , sebelum ni dikatakan girl , jdi esk nak kompemkan lg sekali insyaAllah :) .. 

Minggu Kedua Puluh Sembilan :
Posisi bayi saat ini mempersiapkan diri seperti posisi lahir dengan kepala ke arah bawah. Selain itu, jaringan lemak terus terbentuk.


ha..this is my hospital bag's list,google kat tenet je , wat masa ni yg ada sy dh tanda star kat tepi , yg lain lum beli lg,insyaAllah pas raya , cuma xpasti nak beli di Perak / KL / Shah Alam atau lain2 hihi :-

BABY

Baju Seluar - 2 - done
Mittens Booties - 2 - done
Receiving Blanket/ Blanket – 1- done
Towel/Small towel- 1 - done
Sock -1
Barut - 1 - done
Napkin - 1
Diaper - 1p - done
Baby Wipes - done
Minyak Telon/Minyak Yuyi …

Selamat Hari Lahir Ibu Mertuaku

Selamat Hari Lahir Ibu Mertuaku yang ke 67 tahun :) ..
Semoga mak panjang umur dimurahkan rezeki , dirahmati , dan diberkati Allah SWT :) ameen ..

Mula2 cuma nak beli barang mandi , tapi bila fikirkan semula lebih baik belikan sekali kek dan hadiah hari lahir mak setelah berbincang dengan suami :)

Dekat sini sy kongsikan beberapa pic untuk tatapan pembaca dan untuk rujukan saya dihari tua hihi .. insyaAllah .. blog ni kiranya dh macam diari .. cuma tak leh la nak kongsi semua luar dalam kan .. mana yang boleh dikongsikan setiap kenangan yang tak sesuai xyah letak , tulis je utk simpanan sendiri :)




       beselah umh tukang jahit , belakang tu penuh ngn bantal kekabu n kain2


abaikan abah yg seksi  .. jenuh motong keknya .. keras betul .. rupanya kena tggu dlm 10 minit baru snng nak potong .